jueves, 2 de abril de 2020

APROFITEM ELS MOMENTS DE LA VIDA QUOTIDIANA!


Aquests dies en el que tots estem a casa, el ritme diari és diferent. Podem fer les coses d’una forma més pausada i amb més tranquil·litat. Per això hem d’aprofitar aquest temps per fer moltes coses amb els infants del dia a dia i fer-les sense presses.
Hi ha molts moments de la vida quotidiana en la vida dels nens/es els quals tots ells tenen una gran riquesa educativa. Per diferenciar-los una mica, els podríem dividir en dos grups: els més personals, que satisfan les necessitats més bàsiques dels infants i els més col·lectius que inclouen tots els membres de la família i aspectes més generals de casa.
En el primer grup hi esmentaríem accions i moments com el de vestir-se, posar-se les sabates, l’hora de menjar o l’estona de la banyera, entre d’altres. En tots ells hi ha molts aspectes educatius que ajuden a l’infant amb la seva autonomia personal i desenvolupament. A més ajudem a treballar els seus hàbits i les seves rutines diàries. Quan ens vestim o posem les sabates, per exemple, esmentem parts del cos, peces de roba, colors i els ajudem en les seves habilitats motrius. En l’estona dels àpats, parlem de diferents tipus de menjar, dels estris que utilitzem i com ho fem , dels colors i formes, etc. O en l’estona de la banyera, no només satisfem la seva necessitat d’higiene personal, sinó que podem allargar l’estona jugant amb diferents materials i estris (pots, ampolles, vaixells, ànecs...) tot manipulant-los i fent experimentació amb ells i l’aigua.


En les accions que fan referència al segon grup, hi podríem incloure el parar la taula, ajudar amb la roba de casa (posar-la a la rentadora, estendre-la o endreçar-la), cuinar, netejar o regar les plantes. Lògicament, els infants estan en un procés d’iniciació en aquestes tasques i cada un d’ells, ho ha de fer d’una manera adequada en el seu desenvolupament i ritme evolutiu. En el moment d’estendre la roba, els infants poden treballar la motricitat fina a través de les agulles, les peces de roba i els colors o aspectes com gran-petit . O a l’hora de parar la taula, treballen aspectes motrius, conceptuals (plat, got, cullera...) o els colors i les formes, entre d’altre.


En definitiva, voldríem recalcar la importància de tots els moments de la vida quotidiana de l’infant. En tots ells hi ha una infinitat d’aprenentatges i moltes vegades els adults no els hi donen prou importància. Per tan, durant aquests dies que hem baixat el ritme de vida, aprofitem per valorar els petits moments del dia a dia i deixem que els nostres infants en siguin els protagonistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario